Ingewikkeld geloof?

Afgelopen nacht had ik een bijzondere droom. Ik zag een jong kind (meisje) dat zichzelf inwikkelde met groen garen. Daarna leidde ze de draad langs haar schaamlippen als een sensueel getinte handeling.

Het bleek dat het meisje bezig was dit op film vast te leggen in opdracht van een oudere man uit onze gemeente. Ik schrok, want deze man ervaar ik als een diepgelovige man en hij is als een voorbeeld voor mij. Het kind zelf was overigens volkomen ontspannen en onschuldig in wat ze aan het doen was; ze had een kinderlijk vertrouwen in de oude man en deed gewoon wat hij haar had gevraagd.

Na het ontwaken was ik onzeker of deze droom van God afkomstig was en wat dan hiermee bedoeld werd. Vlak nadat ik was opgestaan las ik online het nieuws en schrok van wat mij op dat moment onder ogen kwam: “Het Vaticaan hangt vuile was over pedofiele kardinaal buiten in zeldzaam openhartig rapport”. (Bron: De Stentor, 10 november 2020)

Opbiechten

Onmiddellijk moest ik denken aan een beeld dat ik in het voorjaar van 2018 had ontvangen, nadat ik intens had gebeden om uitleg wat een bepaalde profetie over afgoden uit een vorige generatie betekende.

Ik zag toen een donkere biechtkast in een oude, donkere kerk met glas-in-loodramen en werd bepaald bij de Katholieke kerkelijke traditie om zonden niet in het openbaar te belijden, maar in het geheim. Dat beeld ontving ik terwijl ik over een grote stapel vuile was heenstapte en werd toen bepaald bij de overeenkomst met de uitdrukking: de vuile was niet buiten hangen.

Ik begreep hieruit dat de droom van afgelopen nacht wel degelijk een boodschap van God was en besloot te bidden om uitleg en werd bepaald bij het garen.

Ik heb de indruk dat deze droom oproept dat de kerk schoon schip moet maken met – ernstige! – misstanden binnen de gemeenschap.

Schaamte

Het kind is een beeld van de gelovige (kind van God). Echter, het werd ‘ingewikkeld’; dit is het tegenovergestelde van (kinderlijk) eenvoudig. De schaamlippen verwijzen naar het zwijgen over zonden (dingen waarvoor je je schaamt).

De groene kleur van het garen is een verwijzing naar de onschuld (groen als gras: jong en onervaren). In de liturgie (kerkelijke gebruiken) staat de kleur groen voor de gewone zondagse viering. Uitgerekend volgende week is de laatste zondag van het kerkelijk jaar en eindigt de ‘groene periode’. Hierna begint de adventsperiode die gehuld is in de kleur paars (dit is tevens de kleur van de bisschop; de kerkelijk leider).

Deze laatste zondag van het kerkelijk jaar wordt binnen de Katholieke kerk gevierd met het feest ‘Christus Koning’ om de gelovigen eraan te herinneren dat hun trouw bij Christus in de hemel zou moeten liggen en niet bij de aardse heersers.

Ik heb de indruk dat deze droom oproept dat de kerk schoon schip moet maken met – ernstige! – misstanden binnen de gemeenschap.

Maar ook dat de gelovigen (kinderen Gods) moeten stoppen met het bevredigen van behoeften/verlangens van geestelijke leiders die afkomstig zijn uit een oudere/vorige generatie en die het geloof ingewikkeld maken.

Dat de gelovigen weer moeten terugkeren naar Christus en leven vanuit een puur en kinderlijk geloof en vertrouwen.

© Manna Meditatie

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *