Wat hangt er in de lucht?

Na ruim 3 weken ‘lockdown’ beginnen veel mensen zich onrustig te voelen. Hoe lang gaat dit nog duren? Wanneer kunnen de deuren van onze huizen weer open en mogen we elkaar weer opzoeken en ontmoeten?
Luchtaanval

Begin deze week had ik een opmerkelijke droom. Ik weet niet zeker of het verband hield met de huidige coronacrisis, maar dat meen ik me wel zo te herinneren. Ik zag in de lucht een groot aantal straaljagers, vliegtuigen en helikopters naar een plaats vliegen. Het voelde als een aanval, een luchtoorlog. Het waren ontzagwekkend veel, dat ik dacht: dat kan nooit van 1 land komen, zoveel! En er was een woord bij: ‘oranje’.

Ik wist niet of het een droom van God was, dus ging ervoor bidden. Afgelopen nacht kreeg ik dit woord: “Doe open de poort!” Automatisch moest ik aan deze uitspraak denken: “In naam van Oranje, doe open de poort”. Het was alsof het een wachtwoord was, een code.

Ik dacht: dat kan nooit van 1 land komen, zoveel! En er was een woord bij: ‘oranje’.

Bevrijding

Vandaag ging ik op onderzoek uit en vond een opmerkelijke link met Radio Oranje, ‘de stem van strijdend Nederland’. Een radioprogramma van de Nederlandse regering in ballingschap ten tijde van de 2e Wereldoorlog, waarin ook de Koningin regelmatig het volk moed insprak. Bij de opening van het programma klonk steeds het geuzenlied: “In naam van Oranje, doe open de poort!”

De oorsprong van het lied ligt bij de bevrijding van Den Briel (Brielle, ZH). Op 1 april 1572, tijdens de 80-jarige oorlog (1568-1648), verdreven de watergeuzen de Spaanse overheersers uit die stad. Kenmerkend voor de Spaanse overheersing was de Inquisitie (letterlijk: ‘onderzoek’). Dit was een rechtbank van de Katholieke Kerk die belast was met de opsporing van, het onderzoek naar en het opleggen van straffen aan ketters (andersgelovigen dan Katholiek, grotendeels protestanten). Willem van Oranje, die op 8-11-1576 regeringsleider werd, pleitte voor algehele godsdienstvrijheid.

Is er in deze droom een verband met de strijd (van Oranje) tegen een (religieuze) overheersing? En is er een verband tussen ‘Oranje’ (het koningshuis, regering) en het koningschap van Christus?

Geestelijke strijd

Omdat de strijd in mijn droom plaatsvond in de lucht (helikopters, straaljagers, vliegtuigen), vermoed ik dat er een verband is met geestelijke strijd (hemelse gewesten). Alsof we worden opgeroepen om ‘de stad’, ‘het land’ in te nemen ‘in de Naam van Jezus’!

Poorten zijn toegangen tot een stad en maken onderdeel uit van muren die dienen tot bescherming. Sommige poorten waren altijd open, andere gesloten door middel van deuren of hekken. Ook de hemel en het dodenrijk hebben poorten.

In de Bijbel wordt meerdere keren genoemd dat Jezus de sleutels van de dood en het dodenrijk in Zijn bezit heeft. Zou het kunnen zijn, dat deze droom oproept om (de macht van) Jezus te verkondigen juist in deze tijd waarin de dood in heel de wereld zo nadrukkelijk aanwezig is?

Bijbelteksten over:

  • sleutels: Mt. 16:19, Luk. 11:52, Op. 1:18, 3:7, 9:1, 20:1, Jes. 22:22
  • poorten: Ps. 24:7, Ps. 100:4, Hos. 2:17, Jes. 45:1, 60:11, 60:18, Micha 2:13, Mt. 7:13-14, Mt. 16:18, Op. 21:21 (en nog veel meer…)

Het lied Opwekking 622 sluit hier ook mooi bij aan.

© Manna Meditatie

Lees ook:

1 reactie op “Wat hangt er in de lucht?”

  1. Heel mooi en bemoedigend. Is de hele tijd in onze gedachten de afgelopen dagen terwijl we toeleven naar het openen van de poort..het is alsof wij op God wachten terwijl we het idee hebben dat Hij ook al op ons wacht…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *