Trollen en complotten

Tijdens de coronacrisis vliegen de ‘complottheorieën’ me links en rechts om de oren. Het lijkt alsof alles waarvan ik dacht dat het realiteit of een bewezen feit was, ineens niet zou kloppen. Het wordt als het ware ondersteboven gezet, omgekeerd. Meermaals heb ik dan ook gedacht: wat is nu waar en hoe weet ik dat?
Beelden en woorden van God

In oktober 2018 ontving ik mijn eerste droom van God. In deze droom werd ik door iemand meegenomen naar een zaaltje waar een oude man met warrig grijs haar me opwachtte. Hij had een stapel foto’s in zijn hand en pakte de foto’s één voor één vast, keek ernaar, schudde vervolgens zijn hoofd en legde de foto opzij. Ik begreep in deze droom direct dat de foto’s een verwijzing waren naar de beelden en woorden (boodschappen) die ik daarvoor al van God had ontvangen en door deze man als ‘niet-van-God’ werden beoordeeld.

Ik liep naar de oude man toe en bekeek de net door hem afgewezen foto, waarop mijn jongste dochter en twee meisjes uit onze kerk stonden. Bovendien zag ik dat onder op de foto een ’trol’ was afgebeeld. Dit was een soort van (strip)figuur die slechts met een lijntje was getekend, als een hol spookje, een inhoudsloze figuur. Op dat moment hoorde ik in gedachten mijn zoon zeggen: “Ha, mam, je bent getrold!” Een uitdrukking onder jongeren dat je voor de gek bent gehouden.

Dit was een soort van (strip)figuur die slechts met een lijntje was getekend, als een hol spookje, een inhoudsloze figuur.

Trollen

Deze droom is voor mij een soort van richtsnoer geworden om te weten hoe ik moet beoordelen of iets waar is of niet. De eerste sleutel is de trol. Dit is een aardgeest en heeft zijn oorsprong in de duivel (demon). Op internet zijn ook trollen die acteren als plaaggeesten; het is hun doel om onrust te stoken. Maar in wezen zijn het identiteitsloze profielen, net als de getekende trol op de foto: het zijn lijntjes zonder inhoud, er zit geen persoonlijkheid achter als iemand die je kent, met een naam en een gezicht. Dit in tegenstelling tot de kinderen op de foto die ik alle drie – bij naam en van gezicht – kende.

Dus als er een ‘vreemd’ bericht langskomt op mijn tijdlijn op FaceBook, ga ik eerst op zoek naar de bron(nen) en bekijk de profielen van mensen die deze post hebben gedeeld of geliket. Vaak ontdek ik dan enkele profielen die ‘leeg’ zijn: er zijn geen persoonlijke berichten, familiefoto’s en dergelijke geplaatst, vaak hebben ze een vreemde naam en ze zijn niet zelden nog maar kort online. Grote kans dus dat het een trol betreft.

Maar in wezen zijn het identiteitsloze profielen, net als de getekende trol op de foto: het zijn lijntjes zonder inhoud, er zit geen persoonlijkheid achter als iemand die je kent, met een naam en een gezicht.

Aardsgericht

De trol in mijn droom stond onderaan de foto getekend. Dit is een verwijzing naar zijn aard, het is een aardgeest, ofwel: op de aarde gericht, niet op de hemel. In de kern zijn de meeste (complot)theorieën gericht op de gevoelens van bedreiging van geluk en welvaart en wordt er een specifieke mens of groep mensen (elite bijvoorbeeld) als vijand geschetst. Maar het ontbreekt aan een hemels perspectief, namelijk dat Jezus gekomen is als Redder van de wereld en dat we op Hem mogen vertrouwen, wat er ook gebeurt!

Sommige theorieën bevatten wel bijbels georiënteerde uitspraken, veelal gerelateerd aan het boek Openbaringen en de eindtijd, maar vaak is de boodschap niet echt logisch, eerder chaotisch. En daarin herken ik de verwijzing naar het warrige haar van de oude man (warrig = chaotisch). Dus warrig/chaotisch is ook een sleutel die mij helpt te beoordelen of iets waar is of niet.

Omgekeerde wereld

De droom stopte echter niet hier, maar ging verder. De oude man bleek een vrouw te zijn, haar naam was Rechter en ze sprak met de stem van een arts die de kenmerken van een kind bleek te hebben. Ook was er in de droom een zonde die maar niet verdween. Alles in deze droom was omgedraaid; het was ‘de omgekeerde wereld’. Om in fototermen te blijven: alsof je naar het negatief kijkt, in plaats van naar de foto (positief beeld).

De waarheid werd verdraaid tot een leugen. Net zoals de satan in de Hof van Eden de waarheid ‘iets verdraaide’; maar een halve waarheid is tenslotte toch ook een hele leugen!

© Manna Meditatie

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *